Sunday 19 December 2010

wikileaks - cata concentratie de ipocrizie pe m2 e la Casa Alba...

Tocmai am citit editorialul lui Cioroianu despre Wikileaks din Dilema Veche si am ramas profund dezamagit.

Da, Dantes a fost baiat destept si Alexandre Dumas ar fi sfarsit intr-o mediocritate de neiertat daca dusmanii lui Dantes ar fi aflat ce li se pregatea... logic, de necontestat. Dar de aici pana la a spune ca stilul SUA de a-si conduce afacerile externe isi pierde farmecul prin dezvaluirile de pe Wikileaks... e cea mai mare aberatie pe care am putut s-o citesc anul asta. Si ca vezi Doamne nu-i frumos ce fac cei de la Wikileaks ca dezvaluie astfel de lucruri.... Si ca, intrebare de baraj, cui foloseste treaba asta?  C'mon... do we look that stupid??
De fapt e normal sa apara astfel de aiureli si astfel de pozitii acuzatoare. Hai sa incercam sa ne imaginam ce s-ar intampla daca maine ar iesi la iveala documente tinute si azi secrete privitoare la evenimentele din '89, de la mineriade, de pe la alegerile de pana acum, despre mai toate privatizarile facute in Romania, despre investitiile straine in Romania etc etc etc Cred ca 95% (daca nu mai mult) din parlament si guvern ar disparea instant. S-ar evapora subit. Mi-l si imaginez pe Iliescu trecand Dunarea la bulgari innot.
E normal sa vreau sa stiu aceste informatii? Indraznesc sa spun ca e perfect normal si legitim sa vreau sa stiu exact, cu adevarat, ce si cum s-a intamplat si ce si cum se intampla.

Am citit, printre altele, cele 2 documente postate despre Romania si nu vad nimic condamnabil in ce-i priveste pe cei de la Wikileaks. In schimb vad si inteleg de ce SUA condamna Wikileaks - pentru ca noi nu ar fi trebuit sa stim ca americanii detin toate informatiile compromitatoare despre noi romanii, despre persoane fie cu functii fie cu potential de a ajunge lideri mai devreme sau mai tarziu. De la parolele adreselor de e-mail pana la nr cardurilor, pinurile, toate informatiile financiare... tot ce te poate compromite, tot ce poate fi folosit ca santaj sau orice forma de a te putea controla, influenta. Deci dupa mintea luminataa a domnului Cioroianu e trist - SUA si diplomatia in general si-au pierdut din farmec la faza asta ramanand intr-un fel in bikini. Ha? Ma intreb cati bikini o fi vazut Adrian Cioroianu ca sa faca o astfel de comparatie.. si inca in Dilema Veche..
Tot timpul, de-a lungul istoriei, s-au folosit aceste practici. Nu e nimic nou, nu au inventat americanii roata. Dar daca nu sunt in stare sa-si tina magariile secrete... asta e exclusiv vina lor. Valabil si pentru celelalte guverne cu "scurgeri de informatii". Pentru mine nu e o noutate faptul ca americanii folosesc astfel de manevre pentru a-si atinge obiectivele, interesele, in Romania sau oriunde in lume... astea sunt vechi de cand lumea (tineau de teoria conspiratiei pana mai ieri, acum sunt oficiale). Ce este insa element de noutate este simplul fapt ca aceste informatii au ajuns publice, ca guvernele le-au si recunoscut acuzand Wikileaks public. Santajul, traficul de influenta, strategiile de manipulare, influentare au facut mereu parte din arsenalul de instrumente de lucru folosite in scopul de a castiga putere a oricarui stat. Si daca stai sa te gandesti.. e in firea noastra. Daca SUA pot sa ne domine in vreun fel, de ce nu ar face-o? De fapt o si fac.. si cu siguranta asta nu e o noutate pentru nimeni.
Mai interesant decat fituica cu indicatii despre Romania ar fi de citit directivele NKVD despre Romania din 1946. Cei care nu le-ati citit sa le cititi, vorba lui DD, nici nu stiti ce pierdeti. Sa vedeti acolo totul desenat in detaliu frumos despre cum se desfiinteaza si cum se subjuga un popor. Confrunti cu realitate si ai o imagine perfecta despre comunism in toata splendoarea lui. Directivele CIA inca nu au ajuns pe Wikileaks (daca ele exista... si asa am eu un sentiment ca ele exista intr-o forma sau alta, cu un nume sau altul) dar chiar imi doresc sa ajunga pe net, sunt al naibii de curios. Imi imaginez ca sunt diferite, deh.. la timpuri noi - metode noi.

E logic ca un sistem sa se protejeze in fata oricarei amenintari cu schimbarea. Cate dictaturi s-au transformat in democratii de buna voie? Ati prins ideea. Deci e normal ca Wikileaks sa fie acuzat, persecutat, sa se incerce desfiintarea lui, sa fie discreditat samd... si probabil ati citit o multime de articole acuzatoare la adresa lor..

Pe de alta parte, cum poti tu, SUA, sa sustii un chinez care "lupta" impotriva regimului actual din China pentru premiul Nobel pentru pace (probabil i-ar ridica statuie chinezlui daca ar publica niste documente secrete ale guvernului chinez).... iar pe cel care iti publica documente oficiale din ograda proprie il condamni si il cauti ca sa il arestezi/elimini? :-? Cata concentratie de ipocrizie pe metru patrat e la Casa Alba...

No comments:

Post a Comment